Megnyugtatja a sajgó ízületeket

Tojáshéj. A tojáshéj felhasználása

tojáshéj

A tojás a legtöbb háztartásban alapélelmiszer: rendkívül sokoldalúan elkészíthető, nagyszerű fehérjeforrás, de a tojáshéj se dobjuk ki! Otthon készítésű kalciumpótló A tojáshéj legfontosabb összetevője a kalcium-karbonát, mely közel 95 százalékát alkotja. A tojáshéj pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez.

tojáshéj

Bár jó néhány kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt lehet kapni még olyat is, ami tojáshéj alapúa tojáshéjból mi magunk is készíthetünk olcsó kalciumpótlót: alaposan tisztítsunk meg biotojás héját, majd tegyük őket egy fazékba, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi a héjakat, majd forraljuk fel. Tojáshéj 10 percig forraljuk!

Így készíts otthon tojáshéjból házi kalcium pótlást!

Ezután a tojáshéjakat tegyük egy tiszta tepsire, és fokon negyed órán keresztül szárítsuk a sütőben. A kihűlt héjakat a kezünkkel törjük össze, majd mozsár, robotgép vagy kávédaráló segítségével őröljük finom porrá.

tojáshéj

Naponta egy-egy kiskanálnyit keverjünk gyümölcslébe, joghurtba. Táplálja a talajt, távol tartja a kártevőket Aki szívesen kertészkedik, annak is tojáshéj a tojáshéj-őrleményt félre tenni: a növényeket nagyszerűen lehet a magas kalciumtartalmú tojáshéjjal táplálni, különösen akkor, ha a talaj savasabb.

Néhány növénynek, például a paradicsomnak, tojáshéj paprikának vagy a padlizsánnak különösen előnyös lehet a kalciumpótlás, mert a tápanyaghiányos talajban könnyen tönkremennek.

tojáshéj

A tojáshéjat ráadásul nemcsak a talajba keverhetjük, hanem az összezúzott tojáshéjat a növény köré is szórhatjuk, tojáshéj ugyanis elriaszthatjuk a csigákat és egyéb kártevőket. Kávéfőzéshez is?

A tojáshéj az új csodaszer — csontjaink és ízületeink megmentője írta: N. Kovács Barbara tojáshéj A tojáshéjat a többség kidobja a kukába, az elkötelezett környezetvédők pedig karcmentes tisztításra használják. Régen vidéken odaadták a tyúkoknak, hogy visszanyerjék az elvesztett kálciumot, vagy komposztálták. Ám ennél sokkal többre képes a tojáshéj.

Elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy a tojáshéjat a kávéfőzéshez használjuk fel, de akinek tojáshéj a gyomra vagy tojáshéj szereti a kávé túlságosan kesernyés ízét, annak érdemes kipróbálnia.

A kávé szemölcsök a nyelőcsőben kevert, alaposan megtisztított és megőrölt tojáshéj ugyanis enyhíti a kávé savasságát, tojáshéj az ízét tojáshéj megváltoztathatja.

Tíz ötlet a tojáshéj felhasználására Ha van kerted, és kertészkedsz, nagy hasznát veheted, és igazi kincs lehet számodra.

Keverjünk tojáshéj kiskanálnyi őrölt tojáshéjat a kávéhoz, és így készítsük el! Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz. Kattintson IDE!

Tojáshéj mozaik szíbestgumi.huív ötlet tojáshéj hasznosításábestgumi.huáknapjára,Valentin napra.

Takarításnál tojáshéj jó segédanyag A tojáshéjat a takarításhoz, természetes "súrolószerként" is felhasználhatjuk: az alaposan megtisztított, majd finomra őrölt tojáshéjat keverjük össze szódabikarbónával - 3 evőkanál szódabikarbónához adjunk 1 evőkanál tojáshéjat- majd tegyünk hozzá annyi vizet, hogy jól kenhető pasztát kapjunk.

Ezzel alaposan átdörzsölhetjük a kevésbé "érzékeny" felületeket a konyhában, fürdőszobában. Forrás: EgészségKalauz.

A tojáshéj magas kalcium és káliumtartalma nagyon jót tesz kertünk zöld lakóinak. Nem csak ásványi anyag feltöltésre, de akár a termőföld pH-jának befolyásolására is használhatod!